KIBRIS EL SANATLARI
Yemeniler
Yemeni, çeşitli renklerde ve desenlerde boyanmış tülbent bezi kenarlarına oya diye bilinen, çeşitli motiflerin işlenmesi ile süslenen el sanatı ürünüdür. Genelde başörtüsü olarak kullanılmaktadır. Yemeni; mekik, iğne, tığ ve firkete araçları ile işlenmektedir. Yemeni kenarlarına işlenen küçük oya motifleri genelde doğayı taklit eden motiflerden olmaktadır. Motif olarak daha çok çiçek çeşitlerinin işlendiği oyalarda çiçeğin özüne uygun renkler kullanılmaktadır.
Lefkara İşi
Kıbrıs’a özgü bir sanat olup günümüzde geniş bir pazara sahiptir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre Lefkara işleri ve dantelleri Venedik dönemine kadar uzanmaktadır. Ortaçağ’daki Kıbrıs’ın son kraliçesi Katerina Cornaro döneminde Rönesans devrinin büyük resim ustası Leonarda da Vini kıbrıs’a gelerek lefkara iğne işi bir dantel satın almış ve bu danteli daha sonra ‘duono’da milano’nun kutsal st: trabezas katedrali’ne bağoşlamıştır: lefkara işinin en belirgin özelliği birçok kadının ayni anda ve birlikte lefkara işi işlemeleridir.
Şu anda Kuzey Kıbrıs’ta Lefkara işlerinin yoğun olarak işlendiği köyler Çayırova, Beylerbeyi, Taşkent, Türkmenköy, Akdoğan, Yeniboğaziçi, Çayönü, İskele, Akova, Akçay, Bostancı, Mormenekşe, İncirli ve Akıncılar’dır.
Seramikçilik
Kuzey Kıbrıs’ın değişik bölgelerde bulunan seramik yapımına elverişli killi toprak, yüzyıllar boyunca seramik sanatının gelişmesine olanak yaratmıştır. Kuzey Kıbrıs’ta pişmiş topraktam çanak, çömlek, tabak, tuzluk, vazo, biberlik, testi gibi turistik ve hediyelik eşyalar üreten imalathaneler vardır. Üretilen kaplar üzerinde genellikle balık, kuş gibi hayvan figürleri, Kıbrıs kültürüne ait desenler, çeşitli bitki, çiçek ve meyve bezemelerinin yanısıra, yeni motif ve dizaynlar da geliştirilerek işlenmektedir. Seramik imalatı yapan atölye ve ayni zamanda satış yeri olan ‘Dizayn74’ Girne’nin bir kilometre batısında anayol üzerinde bulunmaktadır.
Örücülük
Kıbrıs’taki örücülük genelde bitkilerden ve çöplerden (arpa, buğday sapları, hurma dalları, saz ve kamıştan) yapılmaktadır. Kıbrıs’a özgü bir karakter ile örülen eşyalar arasında sepet, sandalye, sele, teraslarda gölgeli ortam yaratmak için çatı ve çeşitli süs eşyalarını gösterebiliriz. Kuzey Kıbrıs’ta örücülük konusunda en yaygın üretimi olan yerler Serdarlı ve Yayla gibi yerleşim birimleridir.
Kahvehaneler
Kahvehaneler, kent ile köy halkı erkeklerinin iş sonrası buluştukları, eğlendikleri, sohbet ortamı buldukları ve özellikle siyasi, ekonomik ve sosyal konuları konuşup tartıştıkları yerin başında gelmektedir. Kahvehanelerde genellikle Türk Kahvesi, çay, gül şurubu, summada, limonata, meşrubatlar ve çeşitli sıcak ve soğuk içecekler bulunmaktadır. Türk kahvesi ise sade, orta, orta şekerli, az şekerli ve şekerli olarak yapılmaktadır. Genellikle köy kahvehanelerinde alınan siparişler küçük tepsi içerisinde gelmekte ve tepsi sandalyenin üzerine konup müşterinin yanına çekilmektedir.
Kıbrıslılar kahve içimine oldukça düşkündürler. Yapacağınız gezi ve turlarda muhakkak bir kahvede durup bir Türk Kahvesi içilmesi tavsiye edilir.
|